Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

190 χρόνια από την απελευθέρωση της Μονεμβασίας

Εορταστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Μονεμβασίας για την 190η επέτειο (23 Ιουλίου 1821) της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας το διήμερο 22 & 23 Ιουλίου.
Παρασκευή 22 Ιουλίου,
Πλατεία Πλάκας (λιμάνι) Μονεμβασίας στις 21:00, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων από το χορευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας «Εν Χορώ»,τον πολιτιστικό - γυμναστικό σύλλογο Γυθείου «Τερψιχόρη» και τον πολιτιστικό σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες».

Σάββατο 23 Ιουλίου,
Κάστρο Μονεμβασίας, Μητροπολιτικός Ναός "Ελκόμενος Χριστός" στις 10:00 Αρχιερατική Δοξολογία

Πλατεία Πλάκας Μονεμβασίας, "Αναπαράσταση της Πυρπόλησης της Τουρκικής Γολέτας" στις 20:00 από τον αλιευτικό σύλλογο Μονεμβασίας «Το Λαλούδι». Η βραδιά συνεχίζει με συναυλία στις 21:30 με τους Γιώργο Υδραίο, Σοφία Μιχαηλίδη, Μαρία Σπυροπούλου και τον συνθέτη Μιχάλη Τρανουδάκη. Απαγγέλει ο ηθοποιός Βασίλης Παπαδόπουλος.

Παράλληλα των εορταστικών εκδηλώσεων στην Μονεμβασία πραγματοποιείται η Διεθνής Βυζαντινή Συνάντηση που διοργανώνουν το «Διαπολιτισμικό Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο UNESCO» και ο Δήμος Μονεμβασίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Το βυζαντινό συνέδριο με θέμα, «Βυζαντινές Γέφυρες : Ανάμεσα στο Παρελθόν και το Παρόν - Νέοι τρόποι διάδοσης του Βυζαντινού Πολιτισμού στον σημερινό κόσμο», έχει σκοπό την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και προτάσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προσεχώς το 1ο Διεθνές Βυζαντινό φεστιβάλ.

Επίσης βασικός στόχο αποτελεί και η στήριξη της πρότασης από τον Δήμο για την ένταξη της Μονεμβασίας στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η βραδιά θα κλείσει με ρίψη πυροτεχνημάτων.