Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

«ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2012»


Το Λακωνικόν Ημερολόγιον 2012, εκτός από το μηνολόγιο με το πλούσιο τοπικό εορτολόγιο της Λακωνίας, είναι αφιερωμένο στα 30 χρόνια «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», στο «ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ» και στη ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ με τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στη Λακωνία το 2011.

Τριάντα χρόνια κάθε Σεπτέμβρη με δέος και θαυμασμό βλέπουμε αυτούς τους αθλητές, φερμένους από τα πέρατα του κόσμου να διατρέχουν την απόσταση ανάμεσα στις δύο αρχαίες πρωτεύουσες του Ελληνισμού, για έναν κλάδο ελιάς. Έτσι κι εμείς τους αφιερώνουμε μερικά ιστορικά κείμενα, φωτογραφίες και τα ονόματά τους.

Για το έτος Βρεττάκου με τη συμμετοχή του «Αρχείου» του και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης προσπαθήσαμε να αναδείξουμε κι άλλες πλευρές του Ποιητή μας, ως κριτικού, μεταφραστή αλλά κυρίως αγωνιστή που πάλευε με πάθος «για ν’ ανασάνει –αν γίνεται– τούτος ο τόπος».

Η χρονιά που πέρασε παρότι ήταν δύσκολη για τη χώρα μας και για την περιοχή μας φυσικά, ήταν αρκετά πλούσια σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές ζωντανές δυνάμεις με αισιόδοξη διάθεση. Παρουσιάζουμε λοιπόν το Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης, εκδηλώσεις για την κρίση, αρχαιολογικές ημερίδες, πολιτιστικά συμπόσια, περιβαλλοντικές, θεατρικές δραστηριότητες, πολυποίκιλες παρεμβάσεις πολιτών, παρουσιάσεις και προδημοσιεύσεις βιβλίων, νέα ποιήματα και άλλα πολλά.

Από τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή κυκλοφορούν αυτές τις μέρες:
«ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ» του Δημήτρη Γ. Κατσαφάνα. Μια παρουσίαση των βυζαντινών λογίων που ήρθαν στο Μυστρά, του Πλήθωνα και των μαθητών του, καθώς και οι σχέσεις τους με την Κωνσταντινούπολη και τη Φλωρεντία.
«ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΜΟΛΑΩΝ» του Τάσου Αναστασάκη. Το χρονικό της δράσης των Γερμανών στη Νοτιοανατολική Λακωνία την περίοδο 1941 - 1944. Με ντοκουμέντα, μαρτυρίες και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.
«ΝΥΜΦΕΣ Ανθέων». Η ποιητική συλλογή της Δανάης Μυλωνάκη.
«ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΡΟΩΘΗΤΗΡΟΣ» του Παναγιώτη Γ. Παναγάκη. Κάτι… σαν μυθιστόρημα, 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Εκδόσεις «ΙΔΙΟΜΟΡΦή», Ορέστη 7, 23100 Σπάρτη, τηλ. 27310-82203, e-mail: idiomorf@otenet.gr