Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Στοχευμένη δημοσκόπηση στη Μάνη;

Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας εφιστά την προσοχή των πολιτών που ζουν στον Δήμο Ανατολικής Μάνης όσον αφορά δημοσκόπηση που πραγματοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, συμπολίτες μας κατήγγειλαν ότι εταιρεία δημοσκοπήσεων ονόματι «Focus» τηλεφωνεί σε κατοίκους του Δήμου Ανατολικής Μάνης προκειμένου «να πληροφορηθεί την άποψή τους για τις ανεμογεννήτριες».

Στην αρχή οι πολίτες ερωτώνται για το εάν επιθυμούν ή όχι τις «επενδύσεις» γενικώς και εντέχνως ακολουθούν ερωτήσεις αναφορικά με τις «Πράσινες Επενδύσεις», στις οποίες, κατά παράβασιν της δεοντολογίας που οφείλει να διέπει μια δημοσκόπηση, ΔΕΝ υπάρχει η εναλλακτική της απάντησης «Δεν ξέρω / δεν απαντώ».

Επίσης, ΔΕΝ γίνεται διάκριση μεταξύ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (στις οποίες εντάσσονται π.χ. και πηγές ενέργειας όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, τα οικιακά φωτοβολταϊκά και η γεωθερμία) και των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.ΑΠΕ), οι οποίες αφορούν τεράστιους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς («πάρκα» κατ’ ευφημισμόν…).

Επιπλέον, καμία ερώτηση δεν υπάρχει αναφορικά με την, καταγεγραμμένη και επιστημονικά πλέον, καταστροφή (περιβαλλοντική, γεωλογική, ιστορική) της περιοχής και του μοναδικού τοπίου της Μάνης.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι παραπλανητική και ως στόχο έχει να εκμαιεύσει συγκεκριμένα συμπεράσματα, πράγμα πολύ εύκολο, εφόσον π.χ. δεν δίνει τη δυνατότητα για εναλλακτικές απαντήσεις (π.χ. Δεν ξέρω / Δεν απαντώ).

Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ποιος είναι εκείνος ο πολίτης, φορέας, σύλλογος ή Αρχή που έχει παραγγείλει τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία, για τους λόγους που αναλύθηκαν παραπάνω, είναι βέβαιο ότι θα έχει τα αποτελέσματα που επιδιώκει αυτός που την παρήγγειλε και οι όποιοι «επενδυτές». …

Επενδυτές, επιδοτούμενοι από τη δική μας φορολογική αφαίμαξη, επιχορηγούμενοι από την αλματώδη αύξηση των εισφορών «υπέρ ΑΠΕ» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επιδοτούμενοι εν κατακλείδι από το λεηλατημένο εισόδημα -το πενιχρότατο πλέον- του Έλληνα φορολογούμενου.

Οι επενδυτές και οι υποστηρικτές τους επαγγέλλονται «θέσεις εργασίας», κάτι που αποτελεί μεγάλο ψέμα. Συνηθέστατα οι θέσεις εργασίας είναι μόνον δύο (για τη φύλαξη των ανεμογεννητριών), την ώρα που κυριολεκτικά «εξανεμίζονται» οι θέσεις εργασίας στον Τουρισμό και τη Γεωργία.

Επίσης, κάνουν λόγο για «ανταποδοτικά οφέλη» προς τον Δήμο από την –αμφίβολη, τονίζουμε- παραγωγή ενέργειας, κάτι το οποίο επίσης αποτελεί μεγάλο μύθο, καθ’ ότι ό,που αυτά υπάρχουν, σε καμία περίπτωση δεν ισοσταθμίζουν την περιβαλλοντική καταστροφή και το κόστος στην τσέπη του απλού πολίτη.

Επειδή η αφύπνιση των πολιτών αναφορικά με τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας διαρκώς αυξάνεται, εκτιμούμε ότι η δημοσκόπηση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης του νομού μας και των κατοίκων της Ανατολικής Μάνης πιο συγκεκριμένα.

Αν αύριο, λοιπόν, γίνουν γνωστά και δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης (εικάζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα), έχετε υπόψιν ότι αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ.

Από το ΔΣ του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας 

e-mail: lakoniko.diktyo@yahoo.gr
Ιστολόγιο: http://diktyolakonias.blogspot.com 
Λογαριασμός twitter: Diktyolakonias 
Λογαριασμός στο Facebook: Diktyo Prostasias LakoniasOμάδα στο Facebook