Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΒΕΚΡΑΚΟΥ ΣΤΑ Γ.Α.Κ.-ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Πολύτιμα τεκμήρια από την εμπορική, συγγραφική – δημοσιογραφική δραστηριότητα του Τάσου Βεκράκου, καθώς και ιδιωτικά έγγραφα από τη θητεία του ως δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Σπαρτιατών κατά την περίοδο 1978-1982, παραδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Ν. Λακωνίας με σκοπό τη διατήρησή τους στο διηνεκές και την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίησή τους.

Εικόνα 1: Βιτρίνα του Καταστήματος "Τάσου Βεκράκου" που έλαβε Έπαινο της Κριτικής Επιτροπής του Δήμου Σπαρτιατών τα Χριστούγεννα του 1991.

Ο μεγάλος όγκος του Αρχείου επέβαλε την επίπονη διαδικασία στον ίδιο τον δωρητή του της εκκαθάρισης και επιλογής εγγράφων. Είναι γεγονός ότι ο Τάσος Βεκράκος βρέθηκε στη «δεινή» θέση να ανακαλέσει στη μνήμη του πολλά από όσα μέχρι τώρα έχει ζήσει, πολλά από όσα μέχρι τώρα έχει κάνει… και να αποφασίσει τι θα κρατήσει, τι θα δωρίσει και τι θα καταθέσει. Σειρές βιβλίων, σειρές τοπικού τύπου, χειρόγραφα άρθρα, επιστολές, επιστολικά δελτάρια, πολύτιμοι εμπορικοί οδηγοί, χειρόγραφα κείμενα και χειρόγραφα βιβλία που αφορούν στο εμπορικό κατάστημα που διατηρούσε, φωτογραφίες, όπως και πλήθος φακέλων και υποφακέλων με στοιχεία από τη Σπάρτη στη δεκαετία 1970 και εξής στοιχειοθετούν

πλέον το «Ιδιωτικό Αρχείο Τάσου Βεκράκου» που απόκειται στα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Λακωνίας και σε λίγο καιρό θα τεθεί στη διάθεση του ερευνητικού κοινού.

Εικόνα 2: Τμήμα του Αρχείου Τάσου Βεκράκου.

Με μια πρώτη ματιά τα τεκμήρια αυτά υπολογίζονται ότι ξεπερνούν σε αριθμό τις 10 χιλιάδες και είναι βέβαιο ότι ο κύριος Τάσος Βεκράκος με την κίνησή του αυτή συμβάλλει στην καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, στην ανάδειξη του ενδιαφέροντος για τον τόπο, στην τεκμηρίωση της τοπικής μας ιστορίας, στην ενίσχυση της τοπικής βιβλιογραφίας. Το Αρχείο του είναι το 85ο Ιδιωτικό Αρχείο που πλουτίζει τις συλλογές των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Ν. Λακωνίας, δίπλα σε αρχεία του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα οικογενειών της Σπάρτης.

Εικόνα 3: Ο Τάσος Βεκράκος κατά την εκκαθάριση του Αρχείου του

Η διάσωση τέτοιου είδους Αρχείων είναι εξαιρετικά σημαντική για τη νεώτερη ιστορία της Σπάρτης, γι΄ αυτό και η προσφορά του κ. Τάσου Βεκράκου αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όσους διαθέτουν παρόμοια ιδιωτικά Αρχεία. Η κατάθεση και η αξιοποίηση των Αρχείων αυτών αναδεικνύουν την ιστορική και πολιτισμική συνέχεια της περιοχής μας.

*Θερμές ευχαριστίες οφείλονται και στον Διονύση Κυριακόπουλο για τη βοήθειά του στη μεταφορά του αρχειακού υλικού.

Από τα Γ.Α.Κ. –Αρχεία Ν. Λακωνίας.