Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

η Καστανιά και το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα

Η Καστανέα είναι μικρό χωριό των Βατίκων στην βόρεια πλευρά της χερσονήσου των Βατίκων και από την μεριά του Μυρτώου πελάγους. Ημιορεινός οικισμός (υψόμ. 200 μ., 112 κάτ.) του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, 145 χλμ. ΝΑ της Σπάρτης, στην πρώην επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μονεμβάσιας.
Κτισμένο μέσα σε μικρές καταπράσινες κοιλάδες ώστε να προστατεύουν από τους έντονους ανέμους και βρίσκονται πολύ κοντά στην θάλασσα. Χτίστηκε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και λίγο πιο πριν όταν η πειρατεία βρισκόταν σε έξαρση. Τα τελευταία χρόνια έγινε πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως γνωστό από το περίφημο σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα και από τους θρύλους του Κώστα Ουράνη και του Ανδρέα Καρκαβίτσα.
Σύμφωνα με την παράδοση πριν από τους οικισμούς της Άνω και Κάτω Καστανέας, υπήρχε ένα μεγάλο χωριό η Μεγαχώρα που είχε 700 σπίτια και 7 εκκλησίες με μητρόπολη τον Άγιο Νικόλα. Καταστράφηκε όμως ολοσχερώς από επιδρομή των πειρατών.Σώζονται Βυζαντινοί ναοί που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα μ.Χ., όπως ο προφήτης Ηλίας ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Ταξιάρχης καθώς και ναϊσκοι όπως του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Σοφίας του Αγίου Ανδρέα, ενώ άλλοι ναοί ερειπωμένοι είναι σκεπασμένοι από την θαμνώδη βλάστηση.

φωτογραφίες και πληροφορίες: Καστανιά