Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τίνος είναι η κούπα; (Πειραϊκή Αμφικτυονία)

Εδώ τραγουδούν το "Τίνος είναι η κούπα" στη 3η Πειραική Αμφικτυονία μέλη της "Αφελφότητας Κρητών Πειραιά η ΟΜΟΝΙΑ" σε μια σύγχρονη διασκευή. Πρόκειται για ένα σχεδόν τελετουργικό παραδοσιακό τραγούδι της ταύλας που προέρχεται από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και το συντάμε στη Κάσσο, την Κάρπαθο και την Ανατολική Κρήτη (Εδώ μία εξαιρετη εκδοχή).

Το οποίο αναφέρεται στην πόση του κρασιού και οι συμμετέχοντες καλούνται να πιουν πραγματοποιώντας ταυτόχρονα σπονδές προς τον ουρανό (επουράνια, επίκληση στη ζωή) και τα έγκατα (καταχθόνια επίκληση στο θάνατο) της γης. Αντίστοιχα με τον πολεμικό χορό των Ζεϊμπέκων (Ζεμπέκικο) όπου τα χέρια προς τον ουρανό (κάνουν την επίκληση στη ζωή) και το κτύπημα στου χεριού στη γη (επίκληση στο θάνατο).

Αυτή είναι και η ουσίαστική διαφορα που έχει ο άνθρωπος από τα υπόλοιπα όντα. Γνωρίζει για τον επερχόμενο θάνατο, έχει τη γνωστική συνείδηση του θανάτου (εδώ ο Λάκων δάσκαλος: Δημήτρης Λιαντίνης), μια σκέψη- ιδέα η που αποτέλεσε βάση για πολλές φιλοσοφικές θεωρίες και θρησκείες.