Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Πολιούχος και προστάτης της Ελαφονήσου

Ο Άγιος Σπυρίδωνας Ελαφονήσου, γιορτάζει κάθε χρόνο στις 9 Ιουλίου τα εγκαίνια του Ναού. Τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε σημαντική γιορτή στη Νοτιοανατολική Λακωνία και κατέφθαναν επισκέπτες από όλα τα Βάτικα τη Μονεμβάσια και τα Κύθηρα στο νησί.

Πολιούχος και προστάτης των Ελαφονησιωτών βρίσκεται στο μικρό νησάκι με τα θαλασσόκεδρα και ενώνει με το υπόλοιπο νησί με ένα χαρακτηριστικό γεφύρι.

Κτίστηκε το 1858 με κτητορική επιγραφή πάνω από την Νότια είσοδο του Ναού: «κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του».

Η εξωτερική αρμονία και λακωνική όψη του όμορφου ναού εξωτερικά διατηρείται αντίστοιχα και στο εσωτερικό του όπου κυριαρχεί το λευκό του Αιγαίου με το εκπληκτικό σκαλιστό τέμπλο φτιαγμένο από λευκόχρωμη πέτρα Μάλτας ή τοπικό πωρόλιθο

Στο ναό βρίσκονται οι εικόνες της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (χρον. 1870), εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Σύναξης των Αρχαγγέλων (χρον. 1882) και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (1882). Επίσης η μεγάλη εικόνα του Αγ. Γεωργίου (Μικρά Ασία 1921) παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον καθώς διεσώθη και μεταφέρθηκε από την Μικρασιατική Κασταστροφή στο μας νησί από τον Κουμή Λιάρο με το Εύδρομο ΑΚΤΙΟΝ (το δεύτερο).

Στο Ιερό του Ναού, φυλάσσεται εικόνα με παραστάσεις πολλών Αγίων (σε 5 ζώνες) λαϊκής τεχνοτροπίας του 18ου αιώνα και μεγάλη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος με την υπογραφή: «Αναστ. Γιάννουκλας έγραψεν. Εν Καλάμαις 1926″.