Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ι.Μ. Άγιων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, Σπάρτη

Άγιοι Σαράντα. Ιερά Μονοπάτια.
http://sacredfootpaths.wordpress.com/
A view to the Byzantine art through the Orthodox monasticism. Hymns and art make us understand the greatness of Byzantine culture.

Τα Ιερά Μονοπάτια, μας ταξιδεύουν στο χώρο της τελευταίας μεγάλης ακμής του Βυζαντίου, τη Λακωνία.

Σε αυτό το επεισόδιο ταξιδεύουμε στην όμορφη Σπάρτη, και συναντάμε το μοναστήρι των Άγιων Σαράντα. Μόλις 6χλμ και απόσταση 20 λεπτά από την πόλη στα Ανατολικά της δεσπόζει η Μονή, που αποτελείται από τον Ναό, μεγαλόπρεπο κτίσμα του 1620, ένα κόσμημα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Γύρω από το Καθολικό βρίσκονται τα κελιά των μοναχών και ο πύργος της Μονής. Παρατηρώντας την Μονή από μακριά, δίνει την εντύπωση απόρθητου κάστρου και αυτό γιατί υπήρξαν εποχές που η ασφάλεια των Μοναχών από τους πολυάριθμους επιδρομείς, επέβαλε το χτίσιμο ενός τέτοιου ισχυρού και οχυρού κτιρίου. Μέσα στο Καθολικό σώζονται οι περίφημες αγιογραφίες του ονομαστού αγιογράφου Γεωργίου Μόσχου από το Ναύπλιο, ο οποίος υπήρξε δεξιοτέχνης προσωπογράφος. Δίπλα από το Καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο χτίστηκε το 1707. Σ' αυτό το παρεκκλήσιο λειτούργησε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας Κρυφό Σχολειό.

Τέλος θα επισκεφτούμε την Παλαιά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα (Παλαιομονάστηρο), κτίσμα του 1250, το οποίο βρίσκεται επάνω στο βουνό, σε απόσταση περίπου μισής ώρας με τα πόδια από την νέα Μονή. Ο ναός βρίσκεται μέσα σε σπηλιά και μέχρι και σήμερα σώζονται οι αγιογραφίες του Λακεδαιμονίου αγιογράφου Κωνσταντίνου Μανασσή. Σ' όλη τη μακραίωνη ιστορία της ποτέ, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν ερημώθηκε η Μονή. Αντιθέτως, ο μοναχισμός ανθούσε και άκμαζε σε όλες τις εποχές. Αυτή την παράδοση αιώνων προσπαθεί να διατηρήσει και η σύγχρονη μοναστική αδελφότητα των Αγίων Τεσσαράκοντα.

Ένα ταξίδι στον Ορθόδοξο Μοναχισμό, μία περιπλάνηση σε κάθε μορφή της Βυζαντινής τέχνης, την παλαιολόγειο ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τα μοναδικά ψηφιδωτά. Τα "Ιερά Μονοπάτια", υπό τους ήχους της Βυζαντινής μουσικής, τα διακονήματα των μοναχών, τα ησυχαστήρια, τα ασκηταριά, τα σήμαντρα, τα τάλαντα, συνθέτουν τον καμβά της αναζήτησης του Χριστού στους προαιώνιους δρόμους. Αψευδείς μάρτυρες σ'αυτή την αναζήτηση τα στοιχεία της παράδοσης, που διασώζονται στη σύγχρονη νεοελληνική πολιτισμική κληρονομιά.

Σενάριο - Σκηνοθεσία : Γιάννης Λάμπρου.
Κείμενα : Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Επιστημονική έρευνα: Σίμος Πασχαλίδης
Μουσική -Αφήγηση: Παναγιώτης Βούζας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Λάμπρου, Παναγιώτης Βούζας
Μοντάζ:Μιχάλης Σαβουιδάκης
Ηχοληψία: Δάνης Ιορδανίδης
Επιμέλεια παραγωγής:Θάνος Μάλλιος
Γραφικά: Νίκος Γιαννόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής : Αιγίς Φιλμ
Παραγωγή : «ΗΔΥΜΕΛΟΝ»