Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

οι δύο όψεις του Καβομαλιά

Αέναο πέρασμα πλοίων ο Καβομαλιάς αποτελεί το θρυλικότερο και σημαντικότερο θαλάσσιο πέρασμα στην Ελλάδα. Γνωστός κι ως Άκρα Μαλέα ή Καβο Μαλέας αλλά και ως Μικρό Άγιο Όρος από το πλήθος των εκκλησιών που είχε στα χρόνια της πειρατίας.

Η μία όψη, στη Βόρεια πλευρά του κάβου, τη κτυπούν σχεδόν πάντα σκληροί Βοριάδες ενώ σε αυτό το σημείο δεσπόζει κι ο διάσημος φάρος του Καβομαλιά που κατασκευάστηκε το 1883 με ύψος πύργου 15μ. (Γαλλικής σχολής) και εστιακό ύψος 40μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πρόσβαση για τον φάρο γίνεται από μονοπάτι από το χωριό Βελανίδια.
ο διάσημος φάρος του Καβομαλιά
Η δεύτερη, στην Νότια πλευρά, την κτυπούν τεράστια κύματα από Νοτιδυτικά. Εδώ βρίσκονται πολλές εκκλησιές, όπως η Αγία Ειρήνη, ο Αγιώργης κ.α. αλλά και αρχαία ιερά. Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος στο αθέατο μικρό λιμανάκι κάτω από την Αγία Ειρήνη είτε από μονοπάτι από το απολιθωμένο δάσος με τα τυρκουάζ νερά και το υπέροχο ναυάγιο στην Αγία Μαρίνα μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος και το επίνειο του Προφήτης Ηλίας.
Τα Κύθηρα και ένα φορτηγό πλοίο μέσα από το παραθυράκι της Αγίας Ειρήνης.

Τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι...
με κλικ εδώ μεταφερθείτε σε μορφή ηχοβιβλίου ή καλύτερα βιντεοπαρουσίασης στο έργο "Καβομαλιάς" από "Τα Λόγια της Πλώρης" του Ανδρέα Καρκαβίτσα.