Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ

Γ.Α.Κ.-ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΠΑΡΤΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Στις 9 Ιουνίου 2013, που σε όλη την Ελλάδα εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στη Σπάρτη τα Γ.Α.Κ.–Αρχεία Ν. Λακωνίας επέλεξαν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό το εξαιρετικό Αρχείο των Οικογενειών Λεοντακιανάκου, Κανακάκη και Κοκκινάκη.

Η παρουσίαση του Αρχείου αυτού έγινε στο φιλόξενο χώρο της κατάμεστης αίθουσας Γ. Περδικλώνη στην Πνευματική Εστία Σπάρτης την προηγούμενη Κυριακή 9/6/2013 στις 8.30 το βράδυ.

Ο Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, κ. Νίκος Γεωργιάδης άνοιξε τη βραδιά αναφερόμενος στην ιδιαίτερα τιμητική ένταξη του «Μουσείου της Νεότερης Σπάρτης» στο ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) που εδρεύει στο Παρίσι μετά από αξιολόγηση. Το «Μουσείο της Νεότερης Σπάρτης» ως μέλος του ICOM, δικαιούται να θέτει πλέον το σήμα της διεθνούς αυτής διάκρισης στον τίτλο του.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το Αρχείο που είχε συγκροτηθεί από τη Ρούλα Κανακάκη-Λεοντακιανάκου και το σύντροφό της δημοσιογράφο Δημήτρη Κοκκινάκη και παραδόθηκε στην υπηρεσία μας μέσω των φίλων των οικογενειών Κατερίνας Γιαννακάκου, Δαυίδ Ανδρεάκου και Τάκη Παναγάκου τον Απρίλη του 2009, δεκαπέντε ημέρες μετά το θάνατο του Δημητρίου Κοκκινάκη.

 Η Δρ. Πέπη Γαβαλά, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ-Αρχείων Ν. Λακωνίας αναφέρθηκε στις αρχειακές σειρές του Αρχείου αυτού που συγκροτείται από 212 ταξινομημένους φακέλους με διαφορετικά είδη τεκμηρίων (οπτικοακουστικά, επιστολικά δελτάρια, αλληλογραφία, εφημερίδες, έγγραφα, φωτογραφίες, δίσκοι μουσικής κ.α.). Το Αρχείο καταγράφει την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας μέσα από τις ζωές του καταξιωμένου δημοσιογράφου Ιωάννη Κοκκινάκη, της γυναίκας του ηθοποιού Πούπας Κασσιέρη, του επίσης καταξιωμένου Δημοσιογράφου - γιού του από την Αλεξάνδρα Προεστοπούλου-, Δημήτρη, της οικογένειας του ήρωα Αγησίλαου Λεοντακιανάκου, της Ρούλας Λεοντακιανάκου, του Μάνου Κανακάκη και των συγγενών, φίλων και συνεργατών, επωνύμων ή όχι.

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από την προβολή σημαντικών τεκμηρίων, όπως επιστολές του Άγγελου Σικελιανού, του Δημήτρη Μυράτ, του Κωστή Μπαστιά, του Πάνου Γεραμάνη καθώς και φωτογραφίες ηθοποιών και θιάσων, πολιτικών προσώπων, κοινωνικών εκδηλώσεων και άλλων των δεκαετιών 1960 και 1970.

Η θερμή ανταπόκριση και η συμμετοχή του κοινού κατά την παρουσίαση του Αρχείου αυτού οδήγησε τα Γ.Α.Κ. Νομού Λακωνίας στην υπόσχεση για περαιτέρω ανάδειξή του μέσω της δημιουργίας ενός λευκώματος με τις σημαντικότερες φωτογραφίες του καλλιτεχνικού και πολιτικού ρεπορτάζ, στη μνήμη των δύο καταξιωμένων δημοσιογράφων, Ιωάννη και Δημητρίου Κοκκινάκη.