Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ημερίδα στην Νέα Υόρκη για την ελληνική απειλούμενη βυθισμένη πόλη του Χαλκού!!!

Ο γεωλόγος-ωκεανολόγος Dr. Νίκολας Φλέμινγκ ανακάλυψε το Παυλοπέτρι το 1967 και πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα του σημαντικότερου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου.

Τώρα 49 χρόνια μετά την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2016, στην  Νέα Υόρκη  στο Empire State Building (350 Fifth Avenue, Suite 2412) στο World Monuments Fund η Dr. Cheryl Benard Πρόεδρος της Arch θα συζητήσει για τις τοπικές προσπάθειες και ενέργειες για την προστασία στο Παυλοπέτρι υποστηρίζοντας την ανάγκη για ειδικές ρυθμίσεις, προώθηση του site, και η βελτίωση της παρουσίασης των επισκεπτών της περιοχής.

Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, στον όρμο Βοιών στην Ελαφόνησο Λακωνίας, βρίσκονται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Ανάμεσα σε Ελαφόνησο Δήμο Μονεμβασιάς και βόρεια από τα Κύθηρα.
"Παυλοπέτρι" το όνομά του από έναν παλαιό αλλά συνάμα σύγχρονο οικισμό. Ήταν μια πόλη της Εποχής του Χαλκού, από την τρίτη χιλιετία μέχρι το 1100 π.Χ. Τα σωζόμενα αρχαιολογικά κατάλοιπα περιλαμβάνουν τα ίχνη των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των κατώτατων και υπέρθυρα και αυλές, δρόμους και χώρους ταφής. Ένα πρόσφατο ερευνητικό έργο εξετάζονται χιλιάδες θραύσματα αντικειμένων στον βυθό της θάλασσας, από τους απλά επιτραπέζια σκεύη έως και μεγάλα μινωικά πιθάρια. Αυτές οι ανακαλύψεις παρέχουν μια δελεαστική ματιά στην καθημερινή ζωή και την κοινωνία στο Παυλοπέτρι, πριν από χιλιάδες χρόνια. Αλλά αυτό το ανανεωμένο επιστημονικό ενδιαφέρον στο Παυλοπέτρι βοήθησε επίσης να αποκαλύψει τις πολλές απειλές ότι η περιοχή αντιμετωπίζει σήμερα.
Παυλοπέτρι - 'Η πόλη κάτω από τα κύματα --(Με ελληνικούς υποτίτλους)- http: from Helene Kemiktsi on Vimeo.
Επί του παρόντος, το Παυλοπέτρι απειλείται από τη ρύπανση που προκαλείται από τα μεγάλα πλοία που αγκυροβολούν στον όρμο Βοιών (Βάτικα) με πολλές μορφές: απόρριψη των αποβλήτων, έρματος, και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό κύτη και έλικες αλλά και από τις κατακρυμνήσεις των πρανών και παραλιών παραλιών του όρμου, όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη του 2015 από το ΕΛΚΕΘΕ, που συμβαίνει με τις καδένες και τις άγκυρες αυτών των πλοίων.
Όλα αυτά συμβάλλουν σε σοβαρό κίνδυνο για τα σημαντικότερο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Επίσης μικρότερα σκάφη κινούνται πάνω από τα αρχαιολογικά ευρήματα, που οδηγεί σε μετατόπιση ιζήματα που μπορεί να βλάψει τα θεμέλια και τοίχους. Εν τω μεταξύ, η περιοχή δεν έχει φυσική προστασία και μπορεί να επισκεφτεί χωρίς περιορισμό, αφήνοντάς το ευάλωτο σε λεηλασίες και κλοπών.

Επίσης η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κρήτη για την Πελοπόννησο, και μια μονάδα παραγωγής ενέργειας πολύ κοντά στο Παυλοπέτρι, είναι μια άλλη διαφαινόμενη απειλή.

Τα τελευταία χρόνια, τοπικοί ακτιβιστές έχουν έντονη δράση και έχουν τοποθετηθεί σε μια ευρεία εκστρατεία για την προστασία Παυλοπέτρι, τον όρμο Βοιών. Επιδιώκουν να αποτρέψουν και την δεύτερη απόπειρα ψήφισης Ειδικού Κανονισμού Λιμένα (μετά την καθολική απόρριψη της πρώτης προσπάθειας που προσπαθούσε να νομιμοποιήσει την υφιστάμενη και καταστροφική  αγκυροβολία στον όρμο Βοιών.
Επίσης και να προωθήσουν την υιοθέτηση μιας προληπτικής διαχείρησης στο σύνολο των κανονισμών και Νόμων που θα προστατεύσουν την περιοχή απέναντι στη συνεχή καταστροφή όπως με τοποθέτηση με σημαντήρες να περιβάλλουν τον αρχαιολογικό  χώρο, κρατώντας έξω από αυτόν την πλεύση σκαφών και  διαδραστική αναφορά  στη σημασία της περιοχής για τους επισκέπτες.

Η περιοχή περιλαμβάνεται στο 2016 World Μνημεία ρολόι για να υποστηρίξουν τις τοπικές αυτές προσπάθειες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την πρακτική της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς πολύ ευρύτερα με την κατάρτιση στρατηγικών για την κοινότητα προστασία άλλων χώρων υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο.
Το Παυλοπέτρι έχει περιληφθεί στο κατάλογο των “Απειλούμενων Μνημείων” για το 2016 του World Monument Watch (Διεθνές Παρατηρητήριο Μνημείων) όπου εντάχθηκε η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, ως αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών της Arch International και του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης.

 Ο κατάλογος για το 2016 περιλαμβάνει 50 μνημεία που κινδυνεύουν παγκοσμίως σε 36 χώρες, μεταξύ των οποίων μνημεία στην ιστορική πόλη του Νεπάλ, που έπληξε ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ, τα εθνικά σχολεία Τέχνης της Κούβας, κτλ.

Το Παυλοπέτρι αποτελεί το μοναδικό ελληνικό πολιτισμικό μνημείο σε όλον τον κατάλογο. Κινδυνεύει, σύμφωνα με το WMW, “από τη μόλυνση και τα μεγάλα πλοία που αγκυροβολούν στον όρμο των Βατίκων”.